Hoe zorg ik voor goede natuurlijke ventilatie?

Bekijk de video

Schone lucht in je huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Als je te weinig ventileert, hopen vervuilende stoppen en vocht op in huis, waardoor je gezondheidsklachten kunt krijgen. Maar liefst een op de tien woningen heeft schimmel door vochtproblemen en bijna de helft van de woningen bevat tabaksrook. Verder is er in veel huizen binnenshuis meer fijnstof aanwezig dan buiten. Wat kun je doen om dit te verbeteren?

“Houd de roosters boven je ramen goed schoon.”

Ongeveer twee derde van de woningen in Rotterdam heeft natuurlijke ventilatie. De aanvoer van schone lucht gaat dan vaak via roosters in de kozijnen of gevels van de woon- en slaapkamers. Check of al de roosters boven de ramen openstaan. Zorg ervoor dat je roosters schoon zijn door ze open te maken en goed schoon te maken. Dit kun je doen door met de stofzuiger en/of een vochtige doek langs het rooster te gaan. Plaats het rooster na het schoonmaken terug.

Vaak bij oudere huizen ontbreken ventilatieroosters. In dat geval moet schone lucht binnenkomen via (klep)raampjes, of via naden en kieren. Voor de afvoer van lucht is er in huizen met natuurlijke ventilatie een afvoerkanaal vanuit de keuken en de badkamer, door het dak of de gevel naar buiten. Door natuurlijke trek verdwijnt dan lucht uit deze vochtige ruimtes naar buiten.

Altijd ventilatie, vrije doorstroom en luchten
Om de lucht in huis gezond te houden moet dag en nacht en in alle jaargetijden frisse lucht binnen kunnen stromen, en vervuilde lucht naar buiten. Dat kan alleen lukken als lucht vrij door het huis kan stromen.

Je zorgt voor vrije aanvoer van lucht als je ventilatieroosters altijd open hebt staan. Zijn er alleen (klep)raampjes in het huis, probeer die dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten. Nog beter: zorg voor roosters boven het kozijn of in de gevel van zowel jouw huiskamer als slaapkamer(s).

Voor voldoende luchttoevoer is in een normale huiskamer minstens een luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter; beter nog is twee roosters tegen over elkaar. Vergeet ook de vrije doorstroom in huis niet: elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnenmuren of binnendeuren.
 

Zonder inbraakgevaar ventileren via klepraampjes

Om te voorkomen dat open (klep)raampjes jouw huis gevoelig maken voor inbraak, kun je deze voorzien van een sloten en/of een veiligheidsstang die voorkomen dat inbrekers via zo’n raam het huis in komen.

Zet ook regelmatig als je thuis bent je raam open om je huis goed te ventileren.

Check je
onderhoud

Is jouw huis goed onderhouden of zijn er nog gebreken of gevaren? Met deze test weet je het binnen een half uur. Aan de hand van de vragen controleer je je hele huis, van vloer tot dak.

start de snelscan

Tijdsduur: 5 minuten

Of maak direct een afspraak